Styrka och kampsport går hand i hand

Äntligen dags för det allra första inlägget här på bloggen FC Kungsbacka!

I detta inlägg tänkte jag ta upp något som kanske är ganska självklart, men ack så väldigt viktigt.

Vikten av styrka inom kampsport

Vilken kampsport du än håller på med så handlar det om att dela ut slag och sparkar för att besegra sin motståndare. Självklart är det då desto bättre desto starkare du är. En högre styrka ger möjlighet till kraftigare slag, uthållighet och blockeringar.

Men tekniken då?

Många förespråkar vikten av teknik och att en svagare, lättare motståndare lätt knockar en större och starkare om den första har överlägsen teknik. Och detta håller jag med om fullt ut. Men i en teoretisk värld där båda parter har en identisk teknik kommer styrkan att vara avgörande. En viss del av ”tekniken” handlar också om att kunna använda sin styrka på rätt sätt.

Därför är det bara fördelaktigt att bygga upp sin styrka maximalt och de som inte lägger mycket fokus här riskerar att tappa mark.

Min syn på styrketräning

Jag har en bakgrund inom gym före min kampsport ”karriär”. Därför har jag en fördel gentemot vissa andra kampsportare. Vissa bryr sig mycket lite om att bygga muskler på gymmet och satsar all tid på teknikträning, sparring och liknande. Självklart ska man lägga fokus där, men att negligera gymmet är ett stort misstag.

I stort sett vilken sport som helst man tittar på är muskelbyggande övningar på gym och liknande en central del. Allt från fotbollsspelare, skidåkare och friidrottare lägger en stor del av sin ”träningstid” just på gymmet.

Vad och hur ska man träna?

En kettlebell eller skivstång erbjuder de bästa övningarna!
Kettlebells är ett utmärkt redskap för kampsportare.

När det kommer till just kampsport handlar det enligt mig främst om två saker, explosivitet och styrka. Det första kan vara övningar alá Crossfit och det andra rena styrkeövningar, med fokus på 8-10 repetitioner.

Jag rekommenderar främst basövningar med fria vikter, så som en skivstång. Med en skivstång, vikter och träningsbänk har du allt du behöver. Jag har själv köpt allt detta och har ett litet minigym i min källare. Detta är perfekt då det går snabbt och lätt att få in träning i vardagen. Är detta något du blir intresserad av kan jag rekommendera förslag på en skivstång att köpa här. (Jag har en Thor Fitness från Nordic Fighter).

Sammanfattning

Som så ofta är fallet är ”den gyllene medelvägen” att föredra. Som jag propagerar är det fel att lägga all tid på teknikträning och ingen på styrka, men självklart är det även fel att bara satsa på att bli stark utan att utveckla sin teknik.

Världen är inte svart eller vit och du bör satsa på båda delar med fokus där du släpar efter.

Kommentera gärna eller hör av dig här!